Denna form av bedrägeri kallas phishing. Att "fiska" efter information är vanligt via mejl men även via telefon. Du får ett samtal från en bedragare som påstår sig ringa från banken och behöver till exempel din personliga kod till Kundcenter eller PIN- koden till ditt kort. Förklaringen till varför bedragaren behöver dessa uppgifter kan variera. Exempelvis påstår bedragaren att banken har datafel eller så har bedragaren hittat ditt stulna kort och behöver koden för att spärra kortet. Det är också vanligt att de utger sig för att ringa från till exempel Microsoft och vill då locka dig att besöka en webbplats som smittar din dator med ett program som lyssnar av och samlar in information.


Våra tips till dig

  • Lämna aldrig ut dina koder eller inloggningsuppgifter till någon via exempelvis mejl, telefon eller sociala medier.
  • Blir du uppringd enligt ovan: Avsluta genast samtalet.
  • Om du lämnat ut uppgifter: kontrollera om obehöriga transaktioner gjorts på dina konton eller kort. Kontakta i så fall snarast banken.

Kom ihåg

Banken eller andra företag ringer aldrig eller skickar mejl där vi ber om personliga uppgifter, kortnummer eller koder. Falska/suspekta mejl i Swedbanks namn kan du vidarebefordra till så försöker banken stänga ner avsändaradressen. Släng mejlet direkt efteråt.

Mer information

Läs mer om säkerhetsfrågorna och se gärna även en film om Facebookbedrägerier:

Säkerhet och bedrägerier

Facebook-bedrägerier - film (youtube.com)