Vad letar du efter?
Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Sponsring

Orange kuvert – så förstår du innehållet

Har du också fått ett orange kuvert i brevlådan, eller i din digitala brevlåda, från Pensions­myndigheten?

Woman oiling the fences. Solar panel in the background

Det är den allmänna pensionen som alla pensionssparare och pensionärer får. Men många öppnar det inte ens, trots att det innehåller viktig information, då den känns svår att förstå. Därför går vi igenom innehållet, punkt för punkt.

Men innan vi går igenom det orangea kuvertets innehåll ska vi förtydliga vad ”allmän pension” är. Lite beroende på hur man räknar kan man säga att pensionen består av tre delar.

 • Allmän pensionen är det staten sätter av när du arbetar och har inkomst. Den består av inkomstpension, premiepension och garantipension.
 • Tjänstepensionen är det du får från jobbet och som din arbetsgivare sätter in åt dig. 
 • Eget sparande är det du själv sparar

Det orangea kuvertet brukar dyka upp runt februari mars. I det orange kuvertet får du bara veta hur din allmänna pension ligger till. Vill du veta hur hela din pension, inklusive tjänstepension och privat sparande, ligger till? Besök minpension.se.

Sådär. Nu kör vi!

Årsbeskedet består av två delar: Dina pensionskonton och Din premiepension. Under Dina pensionskonton kan du se kontot för inkomstpension och kontot för premiepension. Under avsnittet Din premiepension kan du se i vilka fonder premiepensionen är placerad i och vilket värde de har.

Orange kuvert - årsbesked för din allmänna pension (Pensionsmyndigheten.se)

”Dina pensionskonton”

”Värde 2022-12-31”
Här visas hur mycket du hade på dina konton förra årsskiftet.

”Beslutad pensionsrätt”
De pengar du har tjänat in till din allmänna pension under det senaste deklarerade inkomståret.

”Arvsvinst från avlidnas pensionskonton”
Den allmänna pensionen betalas ut utifrån förväntad livslängd. Dör man tidigare går pensionskapitalet tillbaka in i systemet och betalas ut i form av arvsvinst. Lever man längre får man i stället från systemet.

”Administrations- och fondavgift”
Även om du inte investerar i fonder på annat sätt så bygger pensionssystemet på ett fondsparande, vilket gör att du också får betala administration och avgift för dem.

”Värdeförändring”
Här visas hur värdet av inkomstpensionen har utvecklats. Inkomstpension grundas på inkomsten, är en del av den allmänna pensionen. Allmän pension består av inkomstpension, premiepension och garantipension. 

”Summa intjänad allmän pension”
Det här är det totala belopp som du hittills har sparat ihop till din allmänna pension.

”Din premiepension”

Det här avsnittet visar vilka fonder du har och hur deras värde har förändrats under årets som var. Om du inte själv väljer fonder att spara i så görs det automatiskt åt dig.

”Beslut om dina pensionsrätter”

Pengarna som sätts av till din allmänna pension kallas pensionsrätt och totalt har 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst satts av till den allmänna pensionen. De här siffrorna visar hur mycket du har tjänat in till din allmänna pension under det senast deklarerade inkomståret. När det orangea kuvertet kommer har du inte hunnit deklarera för året som var så därför grundas dessa siffrorna på din deklarerade inkomst för två år sedan.

Nästa steg 

Gå in på MinPension för att se hela din pension och din pensionsprognos, eller gör en pensionsrådgivning i din internetbank för att få en prognos och få veta om du behöver spara något extra för att nå din drömpension. 

Källa: Artikeln är baserad på information från www.pensionsmyndigheten.se

Illustration: Pensionens tre delar

Spara själv till pensionen

Pensionen som du får från staten och jobbet ger ungefär 70 % av din månadslön i pension. Om du vill få mer så behöver du spara själv till pensionen. Räkna på vad du kan få om du börjar spara och kom igång. Frågor? Kontakta oss hjälper vi dig.

Andra läser också om

 • Pension - så funkar den och så kan du påverkar den

  Allmän pension, tjänstepension, premiepension – och eventuellt eget sparande. Så här funkar pensionssystemet och så kan du påverka hur stor den blir. 

  Så funkar pensionen
 • Därför har kvinnor ofta lägre pension

  Pensionen grundas på hur stora inkomster man haft under arbetslivet och eftersom kvinnor ofta tjänar mindre än män finns det en del saker att tänka på för att klara sig ekonomiskt den dagen det är dags för pension.

  Hur kommer det sig att många kvinnor ofta har lägre pensioner?